PODCASTT2
Blogg

Edvin Törnblom – den mångsidiga medieprofilen

Edvin Arne Valdemar Törnblom – @edvintörnblom på sociala medier –  är en ung medieprofil främst känd från den populära podcasten “Ursäkta” som han har tillsammans med Johanna Nordström. Edvin är även programledare, skådespelare och komiker. Våren 2022 kom hans bok “Bögen är lös” ut på bokförlaget Forum.

Snabbfakta om Edvin Törnblom 

Ålder26 år, född 1996
Sysselsättning Medieprofil, poddare, programledare 
Följare instagram153k följare på @edvintörnblom 
Mest känd frånEna halvan i podcasten ”Ursäkta” 

Edvin Törnblom innan han blev känd

Edvin Törnblom är en 26-årig kille uppväxt i Nacka, numera bosatt i Stockholm. Innan han blev ett välkänt namn arbetade han som reporter och redaktör. Som reporter gjorde han ofta humoristiska inslag, t.ex. när han år 2019 besökte ICA Maxi Visby för att hjälpa till i charkdisken, fylla på varor och sitta i kassan. Edvin har senare haft ett betalt samarbete med ICA. 

Därefter började han jobba med duon Filip och Fredrik och kom därifrån in i radiosvängen som programledare. Edvin har sedan dess medverkat i många radio- och tv-produktioner, bland annat som programledare på ungdomsprogram på SVT. 

Driver en av Sveriges mest populära poddar

I början av år 2020 startade kompisarna Edvin Törnblom och komikern Johanna Nordström en podd tillsammans under namnet ”Ursäkta”. Inom ett år blev podden omåttligt populär och ligger ständigt på topp tio-listan med över 200 000 lyssnare per vecka. 

Podcasten har antagligen blivit så poppis för att den innehåller mycket skvaller om kändisar i Sverige. Men det är också något magnetiskt över Edvins och Johannas sätt att bara umgås samtidigt som de spelar in podden. De kommenterar saker de tittar på när de scrollar i sina telefoner, googlar saker eller läser på flashback. Det händer att de spelar in podden från fester där alla är fulla. Ibland har de gäster med i podden, eller ringer upp kompisar eller kändisar och pratar med dem samtidigt som de poddar. Ganska ofta får man också följa med i deras vänskapsbråk. Ibland är det som att de inte tänker på att mikrofonen är på. 

Podden produceras av Perfect Day Media och kommer ut på torsdagar. Den går att lyssna på i alla poddappar, och på t.ex. Spotify. Bara på sponsorer till podden tjänar Edvin och Johanna flera hundra tusen kronor i månaden. 

Ursäkta Live – där Edvin Törnblom tar efter sin mamma

Under hösten 2022 har Edvin och Johanna uppträtt på stora arenor med showen ”Ursäkta Live” i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det har varit en minst sagt färgsprakande och glittrig föreställning där de både sjunger och dansar. 

Edvin Törnblom har en fin sångröst. Den kanske är ett arv från hans mamma opera sångaren Marianne Eklöf Törnblom, som bland annat har jobbat med uppsättningar på Kungliga Operan. Edvins mamma är enligt uppgifter stolt över Edvins sång i showen. 

Showen ”Ursäkta Live” är regisserad av Fredrik Rydman med manus skrivet av Pål Ströbaek. 

Edvin Törnblom har många strängar på sin lyra

Det var främst genom podden Ursäkta som Edvin Törnblom blev en känd nöjes- och  medieprofil, och nu verkar han inom olika områden som medieprofil:

  • Poddare
  • Programledare för tv och radio
  • Komiker 
  • Influencer marketing
  • Konferencier
  • Moderator
  • Skådespelare
  • Showartist
  • Författare 

Fartfylld realityshow

År 2022 startade Edvin, tillsammans med sin andra poddhälft Johanna, en realityserie på TV4 som heter ”Edvin & Johanna – Sveriges enda kändisar”. Där får vi följa duon i deras fartfyllda vardag. Det finns för närvarande 10 avsnitt i säsong 1, där varje avsnitt är 20-25 minuter långa. 

Bögen är lös

Edvin Törnblom släppte även en bok, ”Bögen är lös”, i år (2022). Den kom ut på bokförlaget Forum. I den beskriver Edvin sårbart och humoristiskt om hur det är att leva som queer, blandat med fakta om queera och homosexuellas verklighet världen över. Boken har fått betyget 3.9 av 5 på goodreads.se. Den finns också som ljudbok och e-bok. 

Rykten om att Edvin varit barnskådespelare avfärdas

Många tror att Edvin har varit barnskådespelare som barn, men det stämmer inte. Han har däremot fått fler och fler roller som skådespelare i vuxen ålder. Han spelar bland annat i Tårtgeneralen (2018), The Inner Circle (2019) och Likea (2022).