MODELLING1
Blogg

 Gunilla Persson – hur blev hon känd?

Gunilla Persson blev känd för den stora massan när hon år 2011 var med i säsong fyra av programmet Svenska Hollywoodfruar. Hon tog tittarna med storm när hennes vardag tillsammans med dottern Erika följdes. Men Gunilla har haft en lång karriär innan dess. 

Under tidigt åttiotal vann Gunilla en modelltävling och blev värvad till en av världens största modellagenturer. Hennes blonda hårsvall och långa ben gjorde henne till en eftertraktad modell, och hon arbetade i hela världen. Gunilla har även haft olika småroller i diverse tv-program och serier, där Dallas är den mest kända. I slutet av åttiotalet bosatte hon sig i New York, tillsammans med den dåvarande maken Stephen Linville. 

Gunilla Persson – kontrovers och berömmelse

I Svenska Hollywoodfruar blev Gunilla Persson snabbt kontroversiell. Hon tycktes ha svårt att hålla sams med de andra deltagarna, pratade mycket om Bibeln och sin kristna tro, samt var en så kallad “stage mom” till sin unga dotter Erika Persson. Gunilla verkade övertygad om att dottern var den nästa stora världsstjärnan och pushade henne att uppträda på olika sångtävlingar. Detta var något de svenska tittarna inte var vana vid, och det blev stor kontrovers varje gång Gunilla syntes i rutan. 

Under årens gång har Gunilla Perssons blogg blivit både risad och rosad. Där skriver hon ärligt och öppet om sina tankar och olika projekt, samt lägger upp bilder på både sig själv och sin dotter Erika. 

Gunillas mamma Iris

Även Gunillas mamma, Iris Persson, förekommer i både programmet och på bloggen. Många av Gunillas fans tycker att det är fint att mamma Iris blir omhändertagen av Gunilla på ålderns höst och att hon även bor hos Gunilla. Gunilla själv har uttryckt stor frustration kring den hemhjälp och hemvård som finns tillgänglig i USA för Iris. 

Gunillas kritiker har gått hårt åt exploateringen av mamma Iris, som lider av demens. Iris är född år 1926 och kan inte engelska, vilket försvårar för hemtjänstpersonalen i USA. Även detta kritiseras av tittare som varit mycket verbala kring att det inte ligger i mammans bästa intresse att bo i USA. 

Gunilla Perssons dotter Erika

År 2002 föddes Gunilla Perssons dotter Erika. Gunilla var då 43 år. I intervjuer har Gunilla varit öppen med att hon inte planerade att bli mamma så sent, men att hon inte heller ville ha barn med fel man. Så när hon fyllde fyrtio insåg hon att det började bli bråttom. Vem som är Erika Perssons pappa är hemligt, trots att det har spekulerats vilt. Gunilla säger att det är ett avtal hon ingått och att det bland annat är för att skydda dottern. Mer än så är i dagsläget inte känt. 

Erika går idag på college och är aktiv på Instagram, där hon har nästan sextio tusen följare, samt på appen TikTok.  

Inkomst, frågor och förmögenhet

Annat som har väckt frågetecken kring Gunillas liv är hur hon försörjer sig och var hennes förmögenhet kommer ifrån. Förutom hennes bakgrund som modell har Gunilla haft många järn i elden och arbetat med allt från producent, till programledare och manusförfattare. Hon har även en skådespelarutbildning och har medverkat i en rad olika dokusåpor: 

  • Svenska New York-fruar
  • Svenska Hollywoodfruar
  • Fångarna på Fortet
  • Realitystjärnorna på godset
  • Biggest Loser VIP

Under åttiotalet var Gunilla gift med skådespelaren Stephen Linville och skilsmässan från honom, år 1990, kan ha gett henne vissa tillgångar. Detta är dock oklart och varken Linville eller Gunilla har uttalat sig vidare om saken. Under programmet Svenska Hollywoodfruar blev Gunilla ibland kritiserad av de övriga deltagarna för att inte leva lika lyxigt och extravagant som de gjorde. Om detta beror på avsaknad av inkomst eller något annat är, liksom mycket annat kring Gunilla, oklart. 

Gunilla Persson idag

Under åren har Gunilla varit öppen med att hon söker efter kärleken, och hon har både lagt ut kontaktannonser i sina sociala medier och gått på dejt i tv-rutan. Det har till synes varit utan framgång och Gunilla lever idag som singel. Hon driver fortfarande sin blogg och är aktiv på Instagram. Sedan några år tillbaka ryktas det även att Gunilla ska medverka i programmet Let’s Dance, men det har ännu inte bekräftats. Gunilla verkar inte sakta ner, trots att åldern börjar närma sig pension, utan är lika hatad, älskad och omskriven som alltid.