KM
Blogg

Hur många meter är en km?

Det får anses vara en välsignelse att vi i Sverige, och de flesta andra länder, har meter och kilometer som längdenheter, dvs metriska mått. Varför det, kan en engelsman fråga. Det går väl lika bra att använda yard och mile. Det gör det säkert, men då skulle vi kunna använda äldre mått som famn, aln och kvarter. Men då hade vi behövt en rad olika appar med omvandlingstabeller.

Det finns vissa engelska och amerikanska mått som har använts inom idrottsvärlden. Ibland springer man en engelsk mil istället för 1 500 meter. I början av 1950-talet ville många spränga den så kallade drömmilen och springa en engelsk mil under 4 minuter. Det gjorde Roger Bannister år 1954 med hjälp av tre så kallade harar från ett engelskt universitet. En engelsk mil mäter 1609 meter. Men, kan vi nu få svar på hur många meter är en km (kilometer)? Javisst, en kilometer är 1 000 meter.

Hur många km är en mil?

Den som umgås med personer från utlandet ska vara försiktig med använda begreppet mil. Vi kan tala om en skandinavisk mil som är en sträcka på 10 kilometer. Detta längdmått används främst i Sverige och Norge. Är det kanske det enda vi har kvar från unionstiden? Att förväxla mil och mile vid bilkörning i England eller USA kan ge överraskningar.  En vägskylt talar om för föraren att det är 10 miles till ett etappmål för dagen. Skönt med bara 100 km kvar att köra, men det är faktiskt 16 skandinaviska mil eller 160 km.    

Hur många meter är 10 km?

Den som ägnat sig åt löpning vet hur kroppen känns efter 10 kilometers löpning. Att springa 25 varv runt en löparbana kan vara mentalt påfrestande. Klockan kommer att ringa efter 24 varv och då har 9 600 meter avverkats. Även en utpumpad löpare kan då räkna ut att 10 kilometer är  lika med 10 000 meter.