SNUSS
Blogg

Lundgrens snus

Lundgrens är en populär snussort i Sverige. Företaget som gör snuset heter Fiedler och Lundgren, och sedan år 2002 kan snusare njuta av deras många sorter. De tillverkar både vanligt portionssnus och slim portion. Trots samma efternamn har skådespelaren Dolph Lundgren ingen koppling till Fredrik Lundgren och hans snustillverkning. 

Snabbfakta om Lundgrens snus

FöretagFiedler och Lundgren AB 
ÅldersgränsDet är 18-årsgräns för att köpa Lundgrens snus
Typ av snusVit portionssnus och slim portion
SmakerMånga olika smaker som inspirerats av svenska platser

Historien om Fiedler och Lundgren

Det hela började med Samuel Fiedler. År 1783 startade han en snusfabrik i Göteborg. Det dröjde dock till år 1835 innan Fredrik Lundgren kom in i bilden. Det var i samband med att Fredrik började som företaget Fiedler och Lundgren startades upp.

Tyvärr blev företaget år 1915 tvungen att flytta sin produktion till Danmark. Anledningen var att Sverige införde det så kallade tobaksmonopolet. 

Därför väljer folket Lundgrens

Fiedler och Lundgren AB startade upp på nytt år 2002. Sedan dess har företaget tydligt visat att de vill tillföra innovation inom snusbranschen. 

Det första företaget kom med var den perforerade portionspåsen. Den ger en tydligare och snabbare smakupplevelse jämfört med övrig vit portion. Dessutom är det snus som håller längre än original portion. Snus från Lundgrens har även ett mjukare fleece-material som känns bekvämt under läppen. 

Senare har Fiedler och Lundgren också vidareutvecklat sina snuslock. Deras flexlock expanderar och gör det möjligt att få plats med fler använda prillor. Det får faktiskt plats närmare 20 använda påsar, vilket är betydligt fler än de vanliga locken klarar av. 

Företaget kom även med en ny typ av snus. En kombination mellan lössnus och portionssnus, nämligen förbakad snus. En praktisk uppfinning för den som gillar den tydliga tobakssmaken från lössnus. Tyvärr har inte det förbakade snuset gått hem hos svenskarna och har nu utgått ur sortimentet. 

Lundgrens snussorter och priser

Lundgrens snus finns i många smaker, och dessa tar kunderna på en smakresa över hela Sverige. Smakvarianterna grundas i svenskt snus men har flera härliga kombinationer. Några exempel på smaker är:

  • Lundgrens Skåne, som smakar skogsbär
  • Lundgrens Norrland, som har en smak av barrskog
  • Lundgrens Fjällen, som har toner av hjortron 

På grund av de många olika sorterna varierar priset. En dosa kostar mellan 36 och 40 kronor.

Vill du komma över ett både bra och billigt snus från Lundgrens är det möjligt att köpa storpack. Genom att köpa 30- eller 50-pack sjunker ofta priset något. 

På grund av det stora sortimentet kan det vara svårt att minnas vad alla sorter heter. Det kan ibland vara enklare att skilja dem åt genom färg. Vissa är gröna, andra är gula eller svarta. En blå snusdosa från Lundgrens heter Skymning. Den har smak av vildäpplen och kvittenmarmelad.

Lundgrens nikotinstyrka 

Lundgrens snus innehåller nikotin. Det finns inga varianter med nikotinfritt snus. Som de flesta vet är nikotin ett skadligt ämne. Tobaksvaror med nikotin skadar hälsan och är beroendeframkallande. Därmed kan det vara intressant att veta hur mycket nikotin varje dosa innehåller.

En dosa Lundgrens portionssnus innehåller 17,6 gram snus. En dosa motsvarar drygt 20 snuspåsar sett till antal. Det innebär att en portionssnus väger ungefär 0,8 gram. 

Nikotinhalten varierar beroende på vilken sort du väljer. De flesta har en nikotinstyrka på omkring 10 mg/g. Lundgrens Norrland stark har högst nikotinhalt på 15 mg/g. 

Väljer du en dosa med lägre nikotinhalt är det alltså mindre än 10 mg nikotin i varje portion.

Beställ Lundgrens snus

Lundgrens snus finns både i matbutiker och på bensinmackar. Men om du vill köpa en stock snus är det enklaste sättet att beställa från nätet. Från webbplatser som minprilla.se eller snusbolaget.se kan du enkelt beställa det du vill ha. Det är smidigt att lägga en större order när leveransen kommer hem till din ytterdörr. 

Om du behöver beställa Lundgrens snus men befinner dig utomlands finns vissa regler.  

Om du befinner dig i ett land inom EU är det möjligt att få snus skickat till dig som gåva. Men det finns vissa kriterier. Det ska till exempel bara vara för privat bruk. 

Att ta emot enstaka gåvor från ett annat EU-land brukar inte var något problem och kostar ingenting extra. Det är dock viktigt att du vet om det är lagligt att ta in snus i just det landet du befinner dig i. Om det är det kan du helt enkelt be en vän skicka snuset, om du mot all förmodan glömt ta det med dig.