Blogg

Veikkaus tar steg mot licensierad spelmarknad i Finland

Finland har haft ett statligt spelmonopol sedan 1940-talet. Men nu kan det vara på väg att ändras. Inrikesministeriet har startat en utredning om framtiden för spelmonopolet i Finland, efter att det statligt ägda Veikkaus, som är jämförbart med Svenska Spel, meddelade att de kan tänka sig att frångå monopolet.

Utredning startad om spelmonopolet i Finland

Veikkaus har tidigare hållit fast vid spelmonopolet, men har tappat marknadsandelar på den digitala spelmarknaden, då många finska spelare väljer att spela hos utländska aktörer. ”Vi ligger på cirka 50% av marknaden just nu och då behöver vi göra något”, säger Velipekka Nummikoski.

Veikkaus monopol i fokus inför riksdagsvalet 2023

Riksdagsvalet 2023 blir troligen en stor fråga för Veikkaus monopol, då samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna anser att det finns skäl att luckra upp monopolet.

”Som VD för Casino utan svensk licens ser jag med intresse på den utveckling som nu sker i Finland. En licensierad spelmarknad är en positiv trend för branschen och jag hoppas att Finland tar ett ansvarstagande för att reglera spelaktiviteten på ett ansvarsfullt sätt. Samtidigt hoppas jag att den finska regeringen tar hänsyn till den konkurrens som redan finns på marknaden från internationella aktörer. Vi behöver en marknad där alla aktörer kan konkurrera på lika villkor och samtidigt främja ansvarsfullt spelande.” Säger Johannes Bergkvist.

Veikkaus ägs av den finska staten och har ensamrätt att verkställa alla penningspel i Finland. Avkastningen går till staten via tre ministerier, som delar ut pengarna till projekt inom bland annat konstfostran, utbildning, social- och hälsovård samt hästuppfödning. Veikkaus verksamhet regleras av lotterilagen och lagen om penningtvätt, och är skyldigt att garantera ett ”ansvarsfullt spelande”.