Kultur

Bästa utomhusfestivalerna i Sverige den här sommaren

Att gå på festival är något som hör sommaren till för många av oss. I Sverige finns hela spannet från endagsfestivaler till evenemang som pågår i flera dagar och upp till en vecka. Vi har listat de fem bästa utomhusfestivalerna du inte får missa i år.

Lollapalooza – Stockholm

Den 29 juni till 1 juli förvandlas Gärdet i Stockholm till en enda stor festival. Då går nämligen Lollapalooza av stapeln, som är ett koncept från USA i grunden. Lollapalooza genomfördes i Sverige första gånger 2019, men fick året efter ta uppehåll på grund av pandemin.

I årets upplaga av Lollapalooza kommer du att kunna se artister som Lil Nas X, Mando Diao, Miss Li, Kygo och Fat Boy Slim. Barn är välkomna i vuxet sällskap och det finns till och med ett område anpassat för just mindre barn.

Hugo Parkfestival – Norrköping

Den 27-29 juli är det dags för Hugo Parkfestival i Norrköping. Festivalen är belägen i Götaparken som ligger i centrala Norrköping. Festivalens line-up är fullsmockad med välkända namn.

Du kommer bland annat att kunna se Benjamin Ingrosso, Hooja, Markoolio, Norlie & KKV och Veronica Maggio. Du kan välja om du vill köpa endagsbiljett eller biljett för alla tre dagar. Den här festivalen har 18-års åldersgräns.

Rix FM Festival

Vill du gå på en gratisfestival kan vi rekommendera Rix FM Festival om den kommer till en stad nära dig. Precis som så många andra år ska radiokanalen ge sig ut på turné runtom i landet. De besöker städer från Malmö i söder till Luleå i norr. Alla åldrar är välkomna.

Fördelen med en gratisfestival är att om vädret skulle visa sig vara riktigt dåligt den aktuella dagen kan du hoppa över eventet och istället stanna hemma. En regnig sommarkväll kan det vara skönt att krypa upp i soffan med sin iPad istället. Här har du sommarens främsta ipad-nöjen – här är apparna för dig!.

Way out west – Göteborg

En annan riktigt klassisk festival som har arrangerats under många år är Way Out West i Göteborg. I år är datumen för festivalen den 10-12 augusti och som vanligt är det slottsskogen som gäller. De tre dagarna är fullspäckade med många artister och här finns något för alla musiksmaker. Alla över 13 år är välkomna.

Vad sägs som artister som Newkid, The Soundtrack of Our Lives, Hedda Stenberg eller José Gonzáles? I år är sista dagen också riktigt speciell, i alla fall för alla Göteborgare. Det är nämligen så att stadens husgud Håkan Hellström kommer att spela då. Håkan Hellström på hemmaplan – något du inte får missa om du är ett Håkan-fan!

Kirunafestivalen

För alla er som befinner er högst upp i landet vill vi också passa på att tipsa om Kirunafestivalen. Här gäller det att inte ha köpt biljetter till Lollapalooza eftersom det är samma datum, nämligen 29 juni till 1 juli.

På Kirunafestivalen kommer du att kunna se artister som Benjamin Ingrosso, Little Jinder, Thomas Stenström, Hoja och även en hel del lokala artister. Barn under 14 år går in gratis i målsmans sällskap.