POPSICLE
Blogg

Brain Licker – kanske det suraste godiset i världen

Brain Licker är ett de mest populära barngodisen i Storbritannien och tillverkas av Hannah’s. Det är uppbyggd ungefär som en deodorant i rullform och man slickar på rulldelen för att njuta av godiset. Det är verkligen ett unikt nyhetsgodis som många barn vill lägga sina fickpengar på nuförtiden.

Snabbfakta om Brain Licker

Tillverkas avHannah’s
UrsprungslandStorbritannien
Kan köpas i Sverige?Ja, hos Partykungen, Hemmakväll eller Matspar.
Lämplig förVeganer, barn 3+, glutenintoleranta

Vad är Brain Licker?

Brain Licker är en typ av godis som tillverkas av Hannah’s. Det säljs vanligtvis i små flaskor som är försedda med en kula som roterar när man slickar på den och avger sitt sötsura vätskeinnehåll. Den är ungefär lika sur som citronsaft.

Det finns flera olika smaker av Brain Licker, varav de mest populära är jordgubbe, persika, äpple, blå hallon, druva, björnbär, citron, vattenmelon och cola.

Är det säkert att njuta av Brain Licker?

Överdriven konsumtion kan leda till brännskador, blåsor eller små skärsår i barnens munnar. 2003 utfärdade den brittiska livsmedelsmyndigheten Food Standards Agency varningar till föräldrarna om detta, samt om möjliga kvävningsrisker. 2020 lades de sedan ned på grund av förluster i Covid-19-pandemin.

Brain Licker är lämplig för veganer

Godiset kan avnjutas av veganer, barn som är tre år eller äldre samt de som äter glutenfri kost. Brain Licker innehåller alltså 100 % veganska ingredienser:

  • Glukos-fruktossirap
  • Vatten
  • Syror (citronsyra, mjölksyra, äppelsyra)
  • Aromer
  • Färgämnen (E133, E150d, E163)
  • Konserveringsmedel (E202, E211)

Brain Licker hemmakväll i Sverige

Trots att Brain Licker tillverkas i Storbritannien kan du köpa det i Sverige, till exempel hos Partykungen, Hemmakväll eller Matspar. Vågar du utmana familjen att prova det här sura godiset?

Typer av Brain Licker godis

Brain Licker är så pass populärt att det kommer i flera olika utföranden:

  • Brain Licker 60 ml – godisdryck med syrlig fruktsmak i roll-on-flaska.
  • Brain Licker Spray 60 ml – smakerna är hallon, jordgubbe, druva och cola.
  • Brain Licker Balls – extremt sura flytande bollar, med samma intensiva sura smak som den populära Brain Licker.

Andra populära brittiska sura godis

Har du tröttnat på Brain Licker? Prova något av dessa i stället.

Toxic Waste kan låta som ett fruktansvärt namn för en godisbit, men namnet och presentationen bidrar starkt till dess häpnadsväckande och fortsatta framgång. Toxic Waste surgodis är en storsäljare. Barn älskar att utmana sina vänner för att se hur länge de kan suga på ett av dessa utmanande godis. 

Lickedy Lips Spray är systern till Brain Licker men mycket mer feminin och i en rosa flaska. Godiset kommer i olika smaker, bland annat blå hallon, jordgubbar och vindruvor.

Brain Freezer Slushy Pops är den perfekta sommarmiddagen, full av syrlig smak av blått hallon och kommer garanterat att bli en succé i det varma vädret.

Därför tycker vi om surt godis

Ingen kan förklara varför de älskar surt godis och de som inte gillar sura smaker kan inte förstå de verkliga skälen till varför surt godis är så tilltalande. Oavsett om du älskar det eller hatar det, surt godis tilltalar många runt om världen.

Visa att du kan klara det

Barn älskar att visa hur bra de klarar av sura livsmedel på samma sätt som vuxna vill bevisa hur bra de klarar av kryddiga livsmedel – som spökpeppar. Att hantera sura godis utan att rynka ansiktet ger dig ett gott rykte i skolan.

Ljusa färger

Sura godis är tilltalande av delvis samma skäl som vanliga godisbjörnar. De finns i klara färger och i en mängd olika fruktsmaker. Rosa, gult och lila är populära nyanser för sura godis som gör dem attraktiva för barn i alla åldrar.

Nostalgi

Även om barn vanligtvis äter sura karameller för att bevisa sin förmåga, tycker vuxna mer om dem för nostalgins skull.

Kalciumabsorption

Få människor vet att det finns en hälsofördel med att konsumera surt godis. Citronsyra kan hjälpa din mage att absorbera näringsämnen, särskilt kalcium. Det är också känt att det hjälper mot illamående för cancerpatienter och gravida kvinnor. Dessutom kan det hjälpa din hjärna att frigöra serotonin, vilket kan förbättra ditt humör.

De verkliga skälen till att surt godis är så tilltalande är att det smakar unikt, finns i roliga färger och smaker och får dig att må bra. Det är inte alla som försöker bevisa sin uthållighet när de äter dessa godbitar. En del köper surt godis online för att hjälpa till att avvärja illamående med mera.