AUCTION1
Blogg

Norrlands Auktionsverk för blivande mångmiljonärer

Har du ärvt en tavla som din gamla faster envist hävdar har hängt i Gustav Vasas sängkammare? Är hon bara tokig eller kan hon ha rätt? På Norrlands Auktionsverk hittar du experter som diskret sköter allt så du kan stilla din nyfikenhet och bli rik i lugn och ro.

Korta fakta om Norrlands Auktionsverk

VadNorrlands Auktionsverk Umeå är Norrlands första auktionshus inriktat på exklusiva objekt inom konst, retro, antikt och design.
HurAuktionshuset väljer personligen ut vilka objekt som passar på vilken auktion för att på så sätt följa en röd tråd och hålla en genomgående hög standard. 
Hemsidanorrlandsauktionsverk.se

Norrlands Auktionsverk AB öppettider

 • Måndag: stängt
 • Tisdag: 10–19
 • Onsdag–fredag: 10–17
 • Lördag: 12–15
 • Söndag: stängt

Vad gör ett auktionsverk?

Ett auktionsverk kan även kallas auktionskammare, auktionsbyrå eller auktionshus. Det är ett företag som anordnar och håller i traditionella slagauktioner, men flera av dem har idag övergått till nätbaserad eller delvis nätbaserad budgivning. 

På somrarna kan auktionsverken ibland anordna populära gårdsauktioner som kan vara ren underhållning om auktionsförättaren (den som håller i klubban) är humoristisk och slagfärdig. På auktionsverken finns värderingsexperter, intendenter, fotografer, assistenter och administrativ personal som hjälper till under hela processen när ett föremål byter ägare. 

Experterna fördjupar sig ofta inom olika områden som till exempel måleri, silver, smycken, konsthantverk och möbler eller snäva nischer som vintage, klockor och leksaker.

Proveniens och affektionsvärde

Du har hört experterna på Antikrundan prata om det. Den spralliga smålänningen Knut Knutsson studsar omkring i TV-rutan och betonar att “proveniensen är OERHÖRT viktig!” Men vad betyder det egentligen?

Proveniens är ett begrepp inom exempelvis konstvetenskapen och avser uppgifter om ett värdefullt objekts ursprung och historia. För konstverk kan det vara viktiga utställningar och omnämnande eller avbildning i fackböcker. Ett föremål blir alltså mer värdefullt om det har en känd historia, och vice versa.

Låt oss till exempel ta tavlan du ärvt av din gamla faster. Den kan se värdefull ut, men om konstnären är okänd och tavlan inte varit med i något speciellt sammanhang, då har den ett affektionsvärde men är troligen inte värd mycket pengar. Affektionsvärdet är subjektivt och bygger på personliga och känslomässiga grunder. Om tavlan istället är målad av en kändis och faktiskt visar sig ha hängt hemma hos självaste Gustav Vasa, ja, då kan du troligen gå i tidig pension.

Hur går en värdering till?

För att bedöma värdet på en tavla, eller ett annat konstverk, tittar experterna (förutom på proveniensen) bland annat på äktheten, skicket, konstnärens historia och efterfrågan på marknaden. Man tar även hänsyn till konstkritikernas åsikter, rådande trender och det som är unikt för föremålet.

Man kan på Norrlands Auktionsverk se spännande auktioner och få sina föremål undersökta på plats. Det går även att få en bedömning online som ett första steg, där specialisterna tittar på bilder och beskrivningar av föremål för att kunna göra en första bedömning om föremålet är värt att skickas in för en fullständig värdering.

För en norrlänning är ju dessutom avstånd inget problem, så du kan bo var som helst i Norrland och ändå få ditt föremål hämtat och transporterat till Auktionsverk i Norrland för värdering och nationell eller internationell försäljning.

Norrlands Auktionsverk AB utför värderingar i hela Norrland och finns på följande orter:

 • Umeå (baskontor)
 • Luleå
 • Sundsvall
 • Röbäck

Topp 3: dyraste målningarna

Om du fortfarande funderar över värdet på din gamla fasters tavla, kanske du får inspiration till att uppsöka en expert när du läser följande lista över de mest värdefulla tavlor som hittills har sålts:

 • “Salvator Mundi” (Världens Frälsare) av Leonardo da Vinci inbringades på Christie´s i New York för svindlande 450,3 miljoner dollar.
 • “Utbyte” av Willem de Kooning såldes privat till okänd köpare för cirka 300 miljoner dollar.
 • “Kortspelarna” av Paul Cézanne såldes även den privat och den okände köparen fick punga ut med cirka 250 miljoner dollar.